Ту би Шват е еврейски празник, чието име се превежда като

...
Ту би Шват е еврейски празник, чието име се превежда като
Коментари Харесай

Днес евреите празнуват “Нова година на дърветата”

Ту би Шват  е еврейски празник, чието име се превежда като “Нова година на дърветата ”.  Празнува се на 15-ия от петия еврейски месец  Шеват  .

Тази година празникът е през днешния ден,16 януари

Легенда споделя по какъв начин дърветата тъгували от това, че единствено хората чествали Нова Година. Те се обърнали към Бога с молба да сътвори празник и на тях. И Бог им определил като начало на празника края на зимата, когато всичко стартира да се възражда.

В Израел по това време е топло: най-рано цъфтящите дървета се разсънват след зимния сън и влизат в нов цикъл.

Ту Бишват има антична история. Четири вековна е традицията да се чества „ Новата година на дърветата “ с празничен  седер  (семейно хранене): пият се четири чаши вино (червено и бяло), хапват се плодове, четат се стихове от Тора.

На трапезата би трябвало да има седем типа плодове и зърнени храни, които са упоменати в Стария Завет: фурми, нар, грозде, смокини, маслини, пшеница и ечемик. Много евреи считат, че на този ден би трябвало да се ядат от 15 до 50 типа плодове.

Човекът и животът му наподобяват на дърво. В Израел има традиция, когато се роди момиче, da се засажда кипарис, а когато се роди момче – кедър. В деня на сватбата от клоните на тези дървета се прави сватбената хупа, под която младоженците застават, с цел да се извърши ритуалът в синагогата.

Тази традиция е един извънредно значим миг за възпитанието на бъдещото потомство.

В Израел всяка година на този ден  се засаждат дървета. Децата от всички учебни заведения в страната събират пари, купуват фиданки и ги засаждат.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР